Asymptoty, pomoc.
noname1: Proszę o pomoc w wyznaczeniu asymptot:
f(x)=e
2:x−3x
Wyszło mi, że x=0 jest równaniem asymptoty pionowej obustronnej.
Nie moge się doliczyć dalszych asymptot.
16 lut 00:46
16 lut 00:54
jakubs: Tak będzie y=−3
16 lut 00:57
jakubs: y=−3x oczywiście
16 lut 00:58
noname1: a móglby ktos napisać to równanie bo nie moge się doliczyc :
16 lut 01:05
16 lut 01:07
jakubs: to co wyżej w −
∞ będzie tak samo
16 lut 01:09
noname1: Wow. Super, wszystko jasne. Tylko, że ja potrzebuje obliczeń. Dobra, może jakoś do tego dojde.
16 lut 01:11
jakubs: rozbij to na dwie granice
16 lut 01:12
noname1: to moze pokaze jak ja mam:
| | e2:x−3x | | −2 | | e2:x−3 | |
lim |
| = lim e2:x |
| −3=lim |
| =lim |
| | x | | x2 | | | |
no i dalej nie moge sie doliczyc.
16 lut 01:24