funkcja
trapez: Wyznacz wartości parametru m , dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych:
Wiem, że trzeba porównać w ten sposób:
później zapisać : m=mx−x
2 , −x
2+mx−m=0
obliczyć deltę : Δ=m
2−4*(−1)(−m) , Δ=m
2−4m , Δ=m(m−4)
Teraz nie wiem dlaczego, ale chyba Δ ma być mniejsza od zera

Proszę o pomoc od tego miejsca,
albo podanie jakiejkolwiek wskazówki.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
15 lut 23:40
Qulka: delta ma być mniejsza od 0 żeby nie było rozwiązań tzn. nie było punktów wspólnych
15 lut 23:48
trapez: aha

a jakby miał być , to by była większa lub równa zero, tak?
15 lut 23:59
trapez: i jak wygląda rozwiązanie tego przykładu? bo mi wychodzi inaczej niż w odpowiedziach
16 lut 00:07
Qulka: tu wychodzi Ci m∊(0;4)
16 lut 00:09
Qulka:

dla m=3 nie ma punktów wspólnych
16 lut 00:10
trapez: aha, no dobra

już za dużo zadań na dziś i napisałem lub w nierówności , dlatego nie wyszło

a jeszcze poprzednie pytanie : jakby miałyby być rozwiązania ( wyszłaby funkcja kwadratowa )
to delta > od zera czy > lub równa?
16 lut 00:12
Qulka:

dla m=0,1 też

kilka pośrednich też sprawdziłam

te niektóre kreski to błąd programu
16 lut 00:13
Qulka: większa od zerw to 2 rozwiązania (tu punkty wspólne)
większa lub równa to dwa lub jedno (punkty wspólne) jedno rozwiązanie gdy są styczne
16 lut 00:14
trapez: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
16 lut 00:21