matematykaszkolna.pl
funkcja trapez: Wyznacz wartości parametru m , dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych:
 m 
d) f(x)=

, g(x)=m−x
 x 
Wiem, że trzeba porównać w ten sposób:
m 

≠m−x
x 
później zapisać : m=mx−x2 , −x2+mx−m=0 obliczyć deltę : Δ=m2−4*(−1)(−m) , Δ=m2−4m , Δ=m(m−4) Teraz nie wiem dlaczego, ale chyba Δ ma być mniejsza od zera Proszę o pomoc od tego miejsca, albo podanie jakiejkolwiek wskazówki. Pozdrawiam i proszę o pomocemotka
15 lut 23:40
Qulka: delta ma być mniejsza od 0 żeby nie było rozwiązań tzn. nie było punktów wspólnych
15 lut 23:48
trapez: ahaemotka a jakby miał być , to by była większa lub równa zero, tak?
15 lut 23:59
trapez: i jak wygląda rozwiązanie tego przykładu? bo mi wychodzi inaczej niż w odpowiedziachemotka
16 lut 00:07
Qulka: tu wychodzi Ci m∊(0;4)
16 lut 00:09
Qulka: rysunekdla m=3 nie ma punktów wspólnych
16 lut 00:10
trapez: aha, no dobraemotka już za dużo zadań na dziś i napisałem lub w nierówności , dlatego nie wyszło emotka a jeszcze poprzednie pytanie : jakby miałyby być rozwiązania ( wyszłaby funkcja kwadratowa ) to delta > od zera czy > lub równa?
16 lut 00:12
Qulka: rysunekdla m=0,1 też emotka kilka pośrednich też sprawdziłam emotka te niektóre kreski to błąd programu
16 lut 00:13
Qulka: większa od zerw to 2 rozwiązania (tu punkty wspólne) większa lub równa to dwa lub jedno (punkty wspólne) jedno rozwiązanie gdy są styczne
16 lut 00:14
trapez: Ok, dziękuję bardzo za pomoc emotka
16 lut 00:21