matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Taylora rozwinięcie
johnyfreshness:
Mam pytanie
o(x
3
)
o(x
2
)
czy lim
x→0
lub lim
x→0
mimo potęg dalej wynoszą 0 ?
x
2
x
3
15 lut 23:09
johnyfreshness:
Dodatkowe pytanko
Wolfram pokazuje rozwinięcia z O dużym, czyli resztą co najwyżej równego rzędu,
x
2
z małym o, końcówka wyglądałaby tak? 1 + x +
+ o(x
2
)
?
2
http://www.wolframalpha.com/input/?i=taylor+e%5Ex
Dzięki za pomoc
15 lut 23:12
zombi:
Jeśli f = O(g), to |f| < Cg, dla pewnego C∊R Natomiast notacja małe o, oznacza tyle, że
f
jeśli f = o(g), to
→ 0.
g
15 lut 23:33