Pomocy
humanistka: Ile litrów wody potrzeba do napełnienia zbiornika w kształcie walca o wysokości 1,5m i
promieniu podstawy 35cm?
15 lut 23:01
Qulka: V=π•3,52•15 = 577,27 litrów
16 lut 00:07
humanistka: a skąd to?
16 lut 00:39
Qulka: V walca = πr2•h
żeby było w litrach czyli dm3 to zamieniamy na dm 1,5m=15dm oraz 35cm = 3,5 dm
i wstawiamy do wzoru
16 lut 00:40
humanistka: mi wyszło 576,975
16 lut 00:46
Elo Elo : A mi wyszło 576,975 litrów

A czemu Tb wyszło więcej chociaż że te same liczby?
16 lut 00:47
Qulka: też mam wrażenie że ten mój kalkulator w windowsach zawyża w porównaniu z kalkulatorem w
telefonie..może inne przybliżenie liczby pi
16 lut 00:49
Elo Elo : No to problem rozwiązany grunt, że dobrze zrobiłem
16 lut 00:51