Określanie ilości pierwiastków
Phoebe Campbell: Jest jakiś sposób na szybkie określenie ilości pierwiastków wyrażenia?
np. x
4 + 2x
3 − 8x
2 + 18x −9
Liczenie wszystkich przypadków dla p/q gdzie np. p to 36, a q to 92 byłoby dość.. czasochłonne
15 lut 22:35
PW: ... i w dodatku może nie dać odpowiedzi, bo pierwiastki bywają niewymierne.
15 lut 23:26
Eta:
x4−2x3+3x2 +4x3−8x2+12x −3x2+6x−9
x2(x2−2x+3) +4x(x2−2x+3) −3(x2−2x+3)= (x2−2x+3)(x2+4x−3)
15 lut 23:44
zombi: Ilość pierwiastków może nam się zmieniać ze względu czy rozpatrujemy ten wielomian w liczbach
rzeczywistych czy zespolonych. Jeśli chodzi o liczby zespolone, to z zasadniczego twierdzenia
algebry, wielomian ntego stopnia ma n pierwiastków. Jeśli natomiast rozpatrujemy płaszczyznę
rzeczywistą to ilość k pierwiastków wielomianu stopnia n, leży w przedziale
0 ≤ k ≤ n.
Ale ciężko patrząc jedynie na wielomian odgadnąć ile posiada on pierwiastków, ba można
powiedzieć, że jest to niewykonalne.
Jeśli chodzi o wielomiany stopnia 2,3,4 posiadamy wzory odpowiednio na deltę, wzory Cardano i
wzory Ferrari.
Dla wyższych stopni ogólne wzory nie istnieją, dlatego szuka się pierwiastków metodami
numerycznymi, czyli przybliżając wartości tego wielomianu.
16 lut 00:10
gtu: z głowy ?
16 lut 00:18
zombi: Mówisz o moim ekstra długim elaboracie czy to odnośnie pytania Phoebe?
16 lut 00:19
Phoebe Campbell: Dzięki za odpowiedz, a w szczególności za Twój elaborat Zombi
16 lut 09:33
AS: W swoich starych notatkach znalazłem taki oto sposób
na znajdowanie przedziału zawierającego pierwiastki równania.
Przykład
x3 − 10*x − 5 = 0
Pierwiastki rzeczywisye zawarte są w przedziale
0 ≤ XI ≤ 1 + n√a/ao
gdzie a − max|ujemny współczynnik równania|
n − wskaźnik pierwszego ujemnego współczynnika
W podanym przykładzie
ao a1 a2 a3
1 0 −10 −5
czyli a = |−10| = 10 , m = 2 , ao = 1
0 ≤ xi ≤ 1 + √10 ≈ 4,2 (pierwiastki dodatnie)
Chcąc obliczyć przedział dla pierwiastków
ujemnych x zastępujemy przez −x
f(−x) = (−x)3− 10*(−x) − 5 = 0 => x3 − 10*x + 5 = 0
ao = 1 , a = |−10| = 10 , m = 2
0 ≤ −xi ≤ 1 + √10 ≈ 4,2
−4,2 ≤ xi ≤ 0 (pierwiastki ujemne)
16 lut 10:10
Phoebe Campbell: Ciekawy sposób AS. Dzięki.
16 lut 10:22
16 lut 10:26
Gray: AS pokazał, jak znaleźć przedział zawierający wszystkie pierwiastki wielomianu; kolega
Phoebe Campbell pytał jednak o coś innego. Znane są przykłady dla których wyznaczone
przedziały nie zawierają żadnych pierwiastków badanego wielomianu. Do wyznaczania liczby
pierwiastków rzeczywistych wielomianu w danym przedziale służy tzw. ciąg Sturma (nic lepszego
od ponad 100 lat nikt nie wymyślił i właśnie tę metodą stosuje się w praktyce), ale to nie
jest szybkie. Kolega pytał o "szybki" sposób, a takiego w przypadku ogólnym nie ma.
16 lut 10:54
AS: Ilość pierwiastków omówił już Zombi,dlatego nie
wałkowałem tego wątku.
Tworzenie ciągu Sturma jest faktycznie uciążliwe.
16 lut 12:28