W czworokącie OBMA kąty wewnętrzne AOB i AMB mają równe miary. Wówczas kąt alfa ma miarę:
A.160 B.120 C.240 D.210
https://www.google.pl/search?q=W+czworok%C4%85cie+Obma+katy+wewn%C4%99trzne&biw=1366&bih=635&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=YwzhVLv4MIOjygOn5oDYDg&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=Cg33mxurSBivJM%253A%3BS3gLo5XhqmF-WM%3Bhttp%253A%252F%252Fzdajmyrazem.pl%252FImage%252FGetImage%252F458%3Bhttp%253A%252F%252Fzdajmyrazem.pl%252FMain%252FTask%252Fmatura-probna-z-matematyki-operon-2c-poziom-podstawowy-listopad-2013-NDMyOA%25253D%25253D%3B378%3B378
Powstają nam dwa trójkąty równoboczne o kącie 60 stopni−−−−−−wtedy kąt AMB ma 120
stopni−−−−−−−−więc kąt AOB ma 2*120=240 stopni dobrze kombinuje
?
w tym zadaniu widać że nie ma trójkątów równobocznych, a zasada obliczania ta sama:
kąt wpisany jest o połowę mniejszy od środkowego opartego na tym samym łuku