mały problem z równaniami macierzowymi
mono: Mam takie równanie macierzowe: X*{{2, −1, 1}, {1,3,1}, {2,1,2}}−2X={{1,0,2}, {2,4,0}}
(przepraszam, nie wiem jak wstawić tutaj macierz, na wolframalpha dobrze widać macierze po
wklejeniu). Czy mogę wyłączyć X z tej macierzy 3x3 i −2X? Mnożenie macierzy nie jest
przemienne, ale nie jestem pewien czy przy −2 to ma znaczenie.
15 lut 22:21
mono: Swoją drogą, jak sprawdzić na wolframie rozwiązanie takiego zadania? Niby je zrobiłem, ale nie
wiem czy dobrze.
15 lut 22:23
Krzysiek: XA−2X=B
Możesz wyciągnąć 'X' przed nawias
X(A−2I)=B
X=B*(A−2I)−1
15 lut 22:28
mono: Dzięki
15 lut 22:29
Krzysiek: A jak sprawdzić? wpisz otrzymaną macierz zamiast 'X' i sprawdź czy otrzymasz prawą stronę.
15 lut 22:29