matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć pochodną funkcji złożonej
Nats:
Czy ktoś mógłby mi policzyć pochodną f(x)=(2x−1)/(x−1)
2
15 lut 22:19
Dziadek Mróz:
2x − 1
y =
(x − 1)
2
u
y =
u = 2x − 1 v = z
2
z = x − 1
v
u
u'v − uv'
y' = [
]' =
= *)
v
v
2
u' = [2x − 1]' = 2 v' = [z
2
]' = 2z * z' = **) z' = [x − 1]' = 1 **) = 2(x − 1) * 1 = 2(x − 1)
2(x − 1)
2
− (2x − 1)2(x − 1)
(x − 1)(2x − 2 − 4x + 2)
*) =
=
=
(x − 1)
4
(x − 1)
4
−2x
=
(x − 1)
3
15 lut 22:47