Zbadać istnienie ekstremów lokalnych funkcji
kuba: Zbadać istnienie ekstremów lokalnych funkcji, gdy: f(x)= 1/3 x3− 1/2x2−12x+5
15 lut 22:18
Qulka: f' = x2−x−12 =0 delta x1 x2 i tam są ekstrema lokalne
16 lut 00:36
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| x3 − |
| x2 −12 x + 5 |
| | 3 | | 2 | |
więc
f '(x) = x
2 − x −12 = 0 ⇔ ( x − 4)*( x + 3) = 0 ⇔ x = − 3 lub x = 4
W punkcie x = − 3 pochodna f ' zmienia znak z + na − , więc f osiąga maksimum
lokalne y
max = f( − 3) = − 9 − 4,5 + 36 + 5 = 27,5
W punkcie x = 4 pochodna zmienia znak z − na + , więc f osiąga minimum
| | 64 | | 2 | |
lokalne ymin = f(4) = |
| − 8 − 48 + 5 = − 29 |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 lut 06:59