Jednym z pierwiastków wielomianu
ft5: | | 1 | | √3 | |
Jednym z pierwiastków wielomianu w(z)=z4−z3+2z2−z−1 jest liczba z= |
| + |
| i. |
| | 2 | | 2 | |
Znaleźć pozostałe pierwiastki.
15 lut 22:16
zombi: Jeśli liczba z jest pierwiastkiem wielomianu w(z), to również liczba z* (sprzężenie z) jest
pierwiastkiem tego wielomianu.
Wykorzystaj ten fakt.
15 lut 22:20
ft5: to wiem , ale nie mam pojęcia jak policzyć pozostałe 2 pierwiastki
15 lut 22:23
zombi: | | 1 | | √3i | | 1 | | √3i | |
Wiesz, że z1 = |
| + |
| i z2 = |
| − |
| , czyli |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
w(z) = (z−z
1)(z−z
2)(az
2+bz+c) = (z
2−z+1)(az
2+bz+c) = z
4 − z
3 + 2z
2 − z − 1
Możesz wymnożyć, przyrównać współczynniki i masz. Ew podzielić w(z) przez (z
2 − z + 1).
Albo zauważyć ponadto, że w(1) = 0
15 lut 22:29
ICSP: Podziel przez (z − z
1)(z − z
2) gdzie
| | 1 | | √3 | |
a to wszystko po to aby zauważyć, że liczba z = |
| + i |
| |
| | 2 | | 2 | |
wcale nie jest pierwiastkiem w(z)
15 lut 22:30
zombi: Ja tego nie przeliczałem

sugerowałem się treścią, którą podał.
15 lut 22:32
ft5: podzieliłam to i wychodzi mi jakiś kosmos później ,,, ehhh nie czaje tego
15 lut 23:24
ft5: Jeśli możecie to Proszę rozpiszcie mi to dokładnie(ja zobaczę jak to robicie i przećwiczę na
innych przykładach) bo inaczej tego chyba nie zrozumiem, a muszę się tego nauczyć
15 lut 23:30
bezendu:
Poczytaj o zasadniczym twierdzeniu algebry.
15 lut 23:31
ft5: dzięki za radę , biorę się za czytanie
15 lut 23:38
ft5: ale jeżeli ma ktoś chociaż podobny przykład niech napiszę, lepiej zrozumieć jak się widzi jak
powinno się to rozwiązać
15 lut 23:45
zombi: | | −1 | | √3i | |
Wiedząc, że pierwiastkiem wielomianu w(z) = z4 + z2 + 1 jest z = |
| + |
| . |
| | 2 | | 2 | |
znaleźć wszystkie pierwiastki w(z).
16 lut 00:02
ft5: | | 1 | |
ok chyba rozumiem wymnażam sobie (z−z1)(z−z2)=z2− |
| +1 później dzielę przez to |
| | 4 | |
wielomian i z ilorazu wielomianu liczę Δ i wychodzą mi pozostałe 2 pierwiastki ?
16 lut 00:58
ft5: * tzn wielomian przez to co mi wyszło
16 lut 00:58