Geomatria analityczna licealna- trudne
Razor3: Na prostej 3x−2y+5=0 wyznacz współrzędne punktu P takiego, by suma odległości AP i PB była
najmniejsza dla A(4,2) i B(5,−1). Jak się zabrać za to zadanie?
15 lut 21:59
5-latek: O tej godzinie to spac
15 lut 22:01
Razor3: Jeszcze wczesna pora!
15 lut 22:09
PW: To proste. Sprawdzasz, że A i B leżą po jednej stronie prostej k (rachunkowo).
Wyznaczasz punkt A' będący obrazem A w symetrii o osi k.
Stwierdzasz, że |AP| + |PB| = |A'P| + |PB|. Suma odległości |A'P| + |PB| jest najmniejsza, gdy
P leży między A' i B.
P jest zatem częścią wspólną prostyej k i prostej A'B.
16 lut 00:13
Janek191:

3 x − 2 y + 5 = 0
to
y = 1,5 x + 2,5
P = ( x ; 1,5 x + 2,5) bo leży na danej prostej
A = ( 4 , 2)
B = ( 5, − 1)
A ' punkt symetryczny do A
| | 2 | | 14 | |
1,5 x + 2,5 = − |
| x+ |
| / * 6 |
| | 3 | | 3 | |
9 x + 15 = − 4 x + 28
13 x = 13
x = 1
−−−
y = 1,5*1 + 2,5 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
S = ( 1 ; 4)
A ' = ( x' , y' )
Mamy
| x' + 4 | | y ' + 2 | |
| = 1 |
| = 4 |
| 2 | | 2 | |
x' = − 2 y' = 6
A ' = ( − 2 , 6 )
===========
m − prosta A' B
B = ( 5; − 1)
6 = − 2a + b
1
− 1 = 5 a + b
1
−−−−−−−−−−−
7 = − 7 a
a = − 1
b
1 = 6 + 2*(−1) = 4
y = − x + 4
========
zatem
y = 1,5 x + 2,5
y = − x + 4
−−−−−−−−−−
1,5 x + 2,5 = − x + 4 / * 2
3 x + 5 = − 2 x + 8
5 x = 3
y = −0,6 + 4 = 3,4
P = ( 0,6 ; 3,4)
============
16 lut 07:50
Janek191:
Rozwiązanie według propozycji PW:
16 lut 07:52
Razor3: Wielkie dzięki!

Tylko nie rozumiem dlaczego "Suma odległości |A'P| + |PB| jest najmniejsza,
gdy P leży między A' i B."?
16 lut 18:12
Janek191::
Z prawa Δ
16 lut 18:25
Razor3: A dokładniej?
16 lut 18:53
Janek191::
16 lut 18:57
PW: Dokładniej: jest to aksjomat geometrii euklidesowej zwany potocznie nierównością trójkąta.
Mówi on, że dla dowolnych trzech punktów płaszczyzny
|AB| < |AC| + |CB|
z wyjątkiem przypadku, gdy punkt C leży między A i B, wtedy |AC|+|CB| = |AB|.
"Leżenie między" to relacja uporządkowania punktów na prostej, wyrażona w postaci innego
aksjomatu. Wystarczy ją rozumieć intuicyjnie.
16 lut 19:05
Razor3: Racja! Intuicyjnie to do mnie przemawia(bo tak jest, bo innego przypadku nie ma), ale do końca
nie rozumiem.
16 lut 21:51