Siemanko,nie wiem jak zrobić to zadanie:
Kamil: Środkowe trójkąta poprowadzone do boków długości 12 i 16 są prostopadłe.Oblicz długość
trzeciego boku trójkąta.
15 lut 21:44
Kamil: Pomożecie ?
15 lut 22:08
Eta:

Środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
W treści zadania : środkowe są prostopadłe
to z tw. Pitagorasa
x
2+(2y)
2=6
2 i y
2+(2x)
2= 8
2
x
2+4y
2=36
4x
2+y
2=64
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
5x
2+5y
2=100 ⇒ x
2+y
2=20 , c
2= 4x
2+4y
2=4(x
2+y
2)= 4*20 ⇒ c=..........
15 lut 22:08
Kamil: Dziękuję Eta,jeszcze nigdy nie rozwiązywałem Pitagorasa w ten sposób
15 lut 22:20
Eta:
15 lut 22:21