jak to rozwiązać ??
magda: proszę o rozwiązanie bo nie ogarniam
zad.1 Przekątna prostokąta o bokach długości 1 dm i 2 dm dzieli prostokąt na dwa trójkąty.
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych katów ostrych tych trójkątów.
zad.3 Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego, w
którym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej .
zad.4 przekątne rąbu o długości 10cm i 14cm dzielą romb ns cztery trójkąty. Oblicz wartości
funkcji trygonometrycznych kątów ostrych tych trójkątów.
15 lut 21:34
5-latek: Magda jak nosisz spodniczke to tam masz rąbek
15 lut 21:36
5-latek:

αPorob sobie rysunki do tych zadan np do zadania nr 1
Przekatna dzieli prostokat na dwa trojkaty przystajace (rowne wiec wystarczy policzyc kąty
jednego trojkata
Policzmy dlugosc przekatnej AC to AC
2= AB
2+BC
2 =5 to AC=
√5
| | BC | | 1 | |
To teraz sin alfa = |
| = |
| dalej ty |
| | AC | | √5 | |
15 lut 21:46
magda: cos α= AB/AC= 2/√5
tgα=CB/AB= 1/2=0,5
ctgα=AB/CB=2/1=2
15 lut 22:02
magda: co dalej ?
15 lut 22:05
magda: dobrze to obliczyłam i co dalej trzeba zrobić ?
15 lut 22:07
5-latek: | | AB | | 2 | |
To teraz funkcje dla kata β np sinβ= |
| = |
| |
| | AC | | √5 | |
15 lut 22:09
magda: cos β= CB/AC=1/√5
tg β= AB/AC= 2/√5
ctg β= AC/AB= √5/2
tak to ma być?
15 lut 22:21
magda: dobrze to koniec zad ?
15 lut 22:27
magda: a jak zrobić 2 i 3 zadanie ?
15 lut 22:31
magda: pomożesz proszę
15 lut 22:35
magda:

zadanie 2 czy ten rysunek jest dobrze zrobiony ?
15 lut 22:50
magda: następnie co dalej mam zrobić?
15 lut 22:54