Help! Ostrosłup pokonał :(
mila: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4cm, a krawędź boczna tworzy
z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
ostrosłupa. Ktoś pomoże? Siedzę na tym jednym zadaniem z 5 już z godzinę i nadal nie mogę się
połapać...
15 lut 21:28
mila:

czy kąt dobrze zaznaczyłam na rysunku?
15 lut 21:34
panpawel: tak
15 lut 21:34
mila: a jeżeli krawędź podstawy ma 4, to przekątna będzie wynosić 4√2?
15 lut 21:36
panpawel: tak
15 lut 21:37
mila: teraz pytanie za co mam się wziąć, bo już sama nie wiem
15 lut 21:38
panpawel:

a=2sqrt2
15 lut 21:40
panpawel: 2√2
15 lut 21:41
mila: nigdy nie potrafiłam ogarnąć funkcji trygonometrycznych
15 lut 21:47
Eta:

H=2
√6 , h
b=
√H2+22= .......... = 2
√7
| | 1 | | 1 | |
V= |
| 42*H=........... Pb= 4* |
| *4*hb=.......... |
| | 3 | | 2 | |
15 lut 21:49
Eta:
Korzystaj ze związków miarowych dla trójkąta o kątach 30,60o,90o ( z gimnazjum)
15 lut 21:51
mila: dziękuję!
15 lut 21:56