Zadanie nr 7 funkcja
5-latek:

Zadanie nr 7 : X jest zbiorem punktow odcinka AB , Y−zbiorem punktow odcinka CD . Punktowi M
odcinka AB (M∊X ) przyporzadkowujemy punkt M
1 (jak na rysunku
Znajdz obrazy punktow A B i P w tym przyporzadkowaniu .
czy jest ono funkcja odzworowujaca zbior X na zbior Y ?
Co jest obrazem odcinka AP ?
Znajdz przeciwobraz punktu K
1
Czy nasz rysunek okresla jaks funkcje odwzorowujaca zbior Y na zbior X
Czy ta ostatnia funkcja przypomina CI cos fizycznego ?
Tu sie poddaje
15 lut 21:17
5-latek: Chociaz tak zapiszmy
X={A, M, P, B}
Y={C, M1, K1,D}
Obrazy punktow A, B,P
f((A))=C
f((B))=D
f((P))= K1 (ale tu nie jestem pewien
15 lut 21:30
5-latek: Chociaz tez sie zastana wiam nad tym czy f((P))=∅
15 lut 21:59
5-latek: Spojrzy ktos?
16 lut 16:40
5-latek: Podbiję
16 lut 18:11
Eve: jesli P i K1 są współliniowe z wysokością, to masz dobrze f(P jesli n ie to f(P)=∅
16 lut 18:52
Eve: jednokładność, jeśli CD II AB
16 lut 18:53
5-latek: napiszse CI tak na rysunku w ksiazce odleglosc punktu P od punktu B= 1cm
Natomiast odleglosc punktu K1 od punktu D= 0,8cm
16 lut 18:56
5-latek: Eve troche jeszce materialu do jednokladnosci
16 lut 18:57
Eve: poczekaj, na razie nic nie widzę
16 lut 19:00
5-latek: Dobrze. To sa poczatki funkcji (1 klasa liceum
16 lut 19:02
Eve:

przychodzi mi do głowy tylko pole trójkąta
16 lut 19:10
Eve: ale to ni jak ma się do argumentów i wartości
16 lut 19:12
5-latek: Do tego zadania mam tylko taka odpowiedz
Przypomina cien od punktowego zrodla światla
Ale jesli f((p))=K1 to moze dalej
czy jest ono funkcja odwzorowujaca zbior X na Y ?(tak
Co jest obrazem odcinka AP? to f((AP))= CK1
Znajdz przeciwobraz punktu K1 to f−1((K1))= P
czy nasz rysunek okresla jakas funkcje odwzorowujaca zbior Y na X ? (nie wiem
16 lut 19:19
5-latek: To pewnie bedzie proste ( a my mamy nadmiar wiadomosci

Moze pojawi sie
Mila (ona ma ta ksiazke lub
Gray .
16 lut 19:23
Eve: no nie mam pojęcia i dziwne to, ten cień światła punktowego
16 lut 19:52
5-latek: Eve nie ma cisnienia na to zadanie
16 lut 19:54
Saizou :
może analogicznie jak się udowadnia równoliczność dwóch odcinków
16 lut 20:38
5-latek: Czesc

A mialbys jakis pomysl na to zadanie ?
16 lut 21:08
Gray: Z czym dokładnie macie problem? Przecież to jest zwykła funkcja przekształcająca jeden odcinek
w (a dokładniej "na") drugi. Jest to przekształcenie wzajemnie jednoznaczne.
16 lut 21:45
5-latek: Witaj

Moze po kolei
czy dobrze mam wyznaczone obrazy punktow A, B, P ?
czy dobrze mam wyznaczony obraz odcinka AP ?
czy dobrze tez mam wyznaczony przeciwobraz K
1 ?
Potem wrocimy do przeksztalcenia wzajemnie jednoznacznego Dobrze?
16 lut 21:59
5-latek: Gray
Powrocimy moze do tego jutro . Ja juz muszse isc spac bo jutro rano do pracy
Jesli bedziesz jutro na forum to poprosze Cie o powrot do tego zadania . Dobrze?
16 lut 22:10
Gray: Dobrze. Miłych snów.
16 lut 22:58
Saizou :

Bez strat dla ogólności mogę przyjąć że D<C oraz A<B oraz że C−D<B−A
zatem
| B−A | | C−D | | f(x)−D | | X−A | |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| 1+a | | a | | a | | a+1 | |
wówczas
| | X−A | | a | | C−D | |
f(x)= |
| *a+D= |
| (X−A)+D= |
| (X−A)+D |
| | a+1 | | a+1 | | B−A | |
a funkcja f(x) jest różnowartościowa i "na"
17 lut 13:32
5-latek: Dzieki ale wydaje mi sie ze chyba za bardzo matematycznie podchodzisz do tego
17 lut 16:47
5-latek: Chociaz moze tak ma byc
17 lut 17:05
Gray: No jestem.
17 lut 18:57
5-latek: No to jeszcze raz witaj

Moze najpierw obrazy punktow A,B,P
Obrazem punktu A jest punkt C
Obrazem punktu B jest D
natomiast obraz punktu P (nie za bardzo wiem czy punkt K
1
17 lut 19:15
5-latek: Dobrze na razie ?
17 lut 19:27
Saizou :
tak, zobacz na moją funkcję którą napisałem
| | C−D | |
f(B)= |
| (B−A)+D=C−D+D=C |
| | B−A | |
17 lut 19:31
5-latek: Dobrze.
jesli tak to jest ono funkcja roznowartosciowa i na bo odwzorowanie to przyjmuj swoje wartosci
tylko raz i kazdy element zbioru Y jest wartoscia dla kazdego elementu zbioru X
Takze wobec tego obrazem odcinka AP jest odcinek CK1
To przeciwobraz K1 co bedzie ?
17 lut 19:37
Saizou :
no to będzie P
17 lut 19:57
5-latek: To czyli tak jak napisalem wczoraj o 19:19
Teraz tak . Jestto odwzorowanie roznowartosciowe i odwzorowanie na (zbior X na zbior Y ) czyli
wzjajemnie jednoznaczne
Natomiast odzwzorowanie u nas Yna X jest funkcja odwotna do odwzorowania X na Y
17 lut 20:05
Saizou : no tak mi się wydaje
17 lut 20:06
5-latek: OK?

Moze jak pojawi sie
Gray to sprawdzi albo moze jutro poprosze jeszcze
Mile
17 lut 20:09
5-latek: Nie chce jej dzisiaj meczyc
17 lut 20:12
Gray: Sprawdziłem − wszystko OK.
17 lut 20:32
5-latek: Dziekuje CI
17 lut 20:35
zombi: Swoją drogą wskazując tę funkcję pokazaliście, że dwa odcinki domknięte są ze sobą równoliczne.
Saizou wspomniał o tym.
17 lut 20:56
Gray: Jedna rzecz: jeżeli chodzi o uzasadnienie, to ja nie zrozumiałem tego co
Saizou napisał.
| | C−D | |
Takie rozpisanie na funkcję i ilorazy typu |
| mogę nie przejść. No bo na dobrą sprawę |
| | B−A | |
jak rozumieć dzielenie przez B−A, jeżeli B i A to punkty z R
2 (czy aby na pewno z R
2?)? I co
to znaczy, że A<B? Jak rozumiem, nie mamy tu żadnego układu współrzędnych (to zadanie z
planimetrii, a nie z geometrii analitycznej)...
17 lut 21:28