Rozwiąż równanie.
almo1: Rozwiąż równanie: |x2+x+2|+|x2−5x+4|=0.
15 lut 21:05
ICSP: sprzeczne
15 lut 21:07
Marcin: x
2+x+2=0
x
2−5x+4=0
Jeżeli to się zeruje dla takich samych argumentów, to masz odpowiedź, jeżeli nie, to też ją w
sumie masz
15 lut 21:08
Tadeusz:
x2+x+2+|(x−1)(x−4)|=0
dalej przedziały
15 lut 21:10
Dawid: x2+x+2>0
x∊R
x2−5x+4>0
(x−1)(x−4)>0
x∊(−∞,1)u(4,∞)
Zatem rozwiązujesz w przedziałach
1 x∊ (−∞,1)
x2+x+2+x2−5x+4=0
2 x∊ <1,4)
x2+x+2−x2+5x−4=0
3 x∊ <4,∞)
x2+x+2+x2−5x+4=0
15 lut 21:10
ICSP: Schematy ...
15 lut 21:11
Dawid: Warto umieć schematy
15 lut 21:14
almo1: Dziękuję za odpowiedzi.
15 lut 21:15
Metis: Od razu widać że
|x2+x+2| dla każdego x większy od 0
|x2−5x+4| − moze być równe 0 ...
Ale suma da liczbę wiekszą od 0 , czyli sprzeczne tak jak pisał ICSP
15 lut 21:15