qwe
LT: Mam taki układ
x+2y+3z=1
−x+y+z=3
z+2z=2
wychodzi mi że jest to układ sprzeczny
mógłby ktoś sprawdzić ?
15 lut 20:34
15 lut 20:35
LT: napewno dobrze ?
zrobiłem jeszcze raz i wyszły mi rozwiązania ale inne ...
x= −12/5
y= −8/5
z=11/5
które są prawidlowe
15 lut 20:43
15 lut 20:46
LT: Albo ten kalkulator zle oblicza albo ja źle robie
musze poloczyć wyznacznik z macierzy aby znaleźć rozwiązania za pomocą metody Cramera
Potrzeby mi jest do tego wyznacznik główny i W
x itd
mam układ
2x−3y+z=1
x +3z+2
x−y−z=0
W=
2 −3 1
1 0 3 = −1−9+6−3= −7
1 −1 −1
policzę narazie tylko dla x
W
x=
1 −3 1
2 0 3 = −2+3−6= −5
0 −1 −1
czyli po mojemu powinno wyjść
X=5/7
a kalkulator pokazuje
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2x-3y%2Bz%3D1%2C+x%2B3x%3D2%2C+x-y-z%3D0
1/2
Gdzie mam błąd ?
15 lut 20:59
LT: widzi ktos bląd ?
15 lut 21:14
Hajtowy: Do 20:34 czy napewno 3 równanie wygląda z+2z=2 ?
15 lut 21:15
LT: zamiast z jest x
Dzięki teraz wszystko wychodzi
15 lut 21:36
LT: Mam jeszcze jeden problem
mam macierz
1 2 3 |1
−1 11 |3
1 0 2 |2
i teraz tak rząd A to są 3 pierwsze kolumny a rząd AB to wszystkie kolumny
Mam obliczyć rząd A czyli biorę pierwsze 3 kolumny od lewej
A jak mam obliczyć rząd AB to biorę 3 pierwsze kolumny od prawej

?
15 lut 21:38
LT: ?
15 lut 23:02