Ekstrema, Monotoniczność - sprawdzenie.
noname1: Proszę o pomoc (sprawdzenie) − ekstrema, monotoniczność:
Mam taką funkcję: f(x)=x
√4−x2
1. Dziedzina funkcji wyszła mi od <−2,2>
| | 2x2 | |
2. pochodna z tej funkcji y'=(x√4−x2)'=√4−x2− |
| |
| | 2√4−x2 | |
3. Część wspólna dziedziny z funkcji głównej i pochodnej wyszła mi: (−2,2)
4. Po przyrównaniu wyniku z pochodnej do 0, otrzymałem
| | 2x2 | |
√4−x2− |
| /*2√4−x2 |
| | 2√4−x2 | |
2
√4−x2−2x
2=0 /:2
(
√4−x2)
2−x
2=0
x=2 i x=−2 oraz x=0
Wykres narysowany od dołu odbija się w "2" przechodzi przez 0 i odbija się w "−2"
i z wykresu wyszło f rośnie dla x ∊ (−2,0) i f maleje dla x∊(0,2) a f(max) = (0,0)
Może ktoś sprawdzić?
15 lut 20:29
noname1: Pomoże ktoś?
15 lut 20:51
Tadeusz:
źle policzyłeś to f'(x)=0
15 lut 20:58
noname1: jak powinno wyjsc? albo gdzie robie blad?
15 lut 21:02
Dziadek Mróz:

f(x) = x
√4 − x2
1.
D:
4 − x
2 ≥ 0
x
2 ≤ 4
x ≤ ±2
x = 0
D = {x ∊ ℛ : −2 ≤ x ≤ 2}
2.
y = x
√4 − x2
y = uv u = x v =
√z z = 4 − x
2
y' = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x]' = 1
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = **) |
| | 2√z | |
z' = [4 − x
2]' = −2x
| | x2 | | 2(x2 − 2) | |
*) = √4 − x2 − |
| = − |
| |
| | √4 − x2 | | √4 − x2 | |
4.
y' = 0
D:
√4 − x2 ≠ 0
4 − x
2 > 0
x < ±2
2(x
2 − 2) = 0
x
2 − 2 = 0
x
2 = 2
x = ±
√2
15 lut 21:09
noname1: Dzięki
15 lut 21:22
noname1: a może mi ktoś napisać jeszcze jak wyszło to przejście z :
| | x2 | | 2(x2−2) | |
√4−x2− |
| = |
| |
| | √4−x2 | | √4−x2 | |
Rozumiem, ze sprowadzic do wspolnego mianownika, ale nie wiem jak dojsc do tej postaci. Mogłby
ktos rozpisac to przejscie?
15 lut 22:32
noname1: Dobra juz wiem. Udalo mi sie
15 lut 22:55