trygonometria
arli28: oblicz sumę pięćdziesięciu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania sin4πx=1.
wynik to 618,75.
nie wychodzi.
15 lut 19:58
panpawel: pokaż jak liczysz
15 lut 19:59
arli28: 4πx=π/2+2kπ
x=2+k/2
zatem najmniejsze rozwiązanie to 1/2
ciąg arytmetyczny
a1=1/2
r=1/2
a50=25
s50=637.5
15 lut 20:03
panpawel: zatem najmniejsze rozwiązanie to 1/2
nie.
15 lut 20:07
arli28: a jakie?
15 lut 20:07
arli28: pomóż jak wiesz
15 lut 20:08
15 lut 20:08
15 lut 20:10
arli28: a możesz mi to wytłumaczyć, proszę
15 lut 20:11
arli28: ok. dzk. już mam.
15 lut 20:14
panpawel:
| | 1 | | 1 | | 1 | | k | |
4πx= |
| π+2kπ⇔4x= |
| +2k⇔x= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
15 lut 20:14
arli28: dzk, ale ze mnie kretyn
15 lut 20:15