Funkcje trygonometryczne
Code::Blak:

oblicz obwód trójkąta przedstawionego na rysunku obok wiedząc , że c=10 , ctg = 4/3
be−beta
al−alfa
Nie mam pomysłu jak ugryźć to zadanie
15 lut 19:58
panpawel: czy ta kropka to kąt prosty?
15 lut 20:00
panpawel:

15 lut 20:01
Code::Blak: tak ta kropka to prosta. Wiem zużyłem to po rysunku że to x=2 ale muszą być do tego jakieś
obliczenia a tego już nie umiem wykombinować
15 lut 20:09
Code::Blak: inny przykład
B=12
sin(alfa) = 2/3
15 lut 20:21
panpawel: Pitagoras przecież
(3x)2+(4x)2=102
2) też pitagoras
(2x)2+122=(3x)2
15 lut 20:24
Code::Blak: 2)
4x2+144=9x2
144=5x2
x=√28.8
15 lut 20:30
Code::Blak: czy coś źle zrobiłem
bo wynik powinien być 12+12√5
15 lut 20:31
x: βjuuy
26 wrz 19:15
ICSP:
Obw = 2x + 3x + 12 = 12 + 12
√5
27 wrz 09:06