Funkcja zadanie nr 1
5-latek:

zadanie nr 1 . Wpisz w kazda kratke drugiego wiersza tabelki po jednym elemencie zbioru Y={5,8}
Uzasadnij ze tak wypelniona tabelka okresla funkcje odwzorowujaca zbior X={1,2, 3, 4 } w Y.
czy Twoja funkcja jest roznowartosiowa?
Moja funkcja nie jest roznowartosciowa gdyz dla argumentu x=1 i x=3 przyjmuje ta sama
wartosc y=5 i dla argumentu x=2 i x=4 przyjmuje wartosc y=8
Co do odwzorowania to przypisalismy kazdemu elementowi zbioru X dokladnie jeden element zbioru
Y Wiec to odzworowanie jest
w