Miara kąta ostego alfa.
kleszcz:

Punkty A,M,K,F i E leżą na okręgu o środku O i dzielą ten okrąg na pięć łuków równej
długości(zobacz rysunek).
Wówczas miara kąta ostrego alfa między cięciwą AM i styczną do tego okręgu w punkcie A jest
równa:
A.alfa=18stopni B.alfa=30 C.alfa=36 D.alfa=54(stopni)
I mam pytanie czy można to rozwiązać robiąc 360:5=72i 72
2:2=36−−−−−Odp.C

?
15 lut 19:39
Janek191:
cd; 90o − 36o = 54o
15 lut 19:45
Janek191:
cd; 90o − 36o = 54o
15 lut 19:45
Eve:

β+α=90
β=36
to α=?
15 lut 19:46
Eta:
Bądź cierpliwy

zaraz dostaniesz gotowca ( a może już .... podali
15 lut 19:46
Eta:

15 lut 19:46
Eve: Eta przynajmniej
kleszcz coś napisał i próbowal
15 lut 19:48
Janek191:
Było dobrze

360
o : 5 = 72
o
(180
o − 72
o) : 2 = 54
o
90
o − 54
o = 36
o
15 lut 19:49
Eve: to tak, bo β=54
15 lut 19:50
kleszcz: ok, dzięki.
15 lut 19:53