rownanie
5-latek: Witam .
mam f(x)=x2+1 i mam rozwaizac rownanie f(−x)= f(2−x)
czy f(2−x) to bedzie 2−(x2+1)?
15 lut 19:12
Mila:
f(2−x)=(2−x)2+1
f(−x)=x2+1 bo f(x) parzysta
15 lut 19:15
Lorak: Twoim argumentem jest teraz 2−x, więc:
f(2−x) = (2−x)2 + 1
15 lut 19:15
Janek191:
ff( − x) = ( − x)2 + 1 = x2 + 1
f( 2 − x) = ( 2 − x)2 + 1 = 4 − 4 x + x2 + 1 = x2 − 4 x + 5
Równanie:
x2 + 1 = x2 − 4 x + 5
15 lut 19:16
5-latek: dziekuje za wyjasnienie .
To f(−x) to wiedzialem dlatego nie pytalem
15 lut 19:19
5-latek: I zostane przy tym kolorku
15 lut 19:24