2
Foxal: Zadanie
Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosc √2 oraz 3√2. Zatem pole kola opisanego
na tym trojkacie jest rowne:?
√2*3√2=c2 gdzie c to przeciwprostokatna
c=2√3
R=c/2
Pk=π*R2=π*(√3)2=3π
nie ma takiej odpowiedzi, co robie zle?
15 lut 19:02
PW: Twierdzenie Pitagorasa ma postać
a2 + b2 = c2.
15 lut 19:04
Foxal: Na sciagawce maturalnej jest wzor tylko na pole i wyskosc trojkata rownobocznego. Czy w zwiazku
z tym moge uzyc wzor na promien okregu wpisanego i opisanego na trojkacie rownobocznym. Czy
musze doprowadzac do jego formy?
15 lut 19:12
PW: Zwracam uwagę, że napisałeś
ab = c2,
a Ty o czym innym. Jaki znowu trójkąt równoboczny, gdy zadanie mówi o prostokątnym?
15 lut 19:28
Foxal: Jak ab=c2 to przeciez poprawny wzor.... zartuje, nie rozumiem jak mialem zareagowac? "Jestem
debilem", "rano mam oslabiona koncentracje", "w mojej szkole uczyli mnie inaczej"?
Nastepny post byl nie odnosnie zadania^^ wiec co myslisz o tym kluczu cke? trzeba dowodzic czy
mozna odrazu trzasnac wzor i podstawic?
15 lut 19:38