wartość przybliżona wyrażenia
BlueEden: Korzystając z różniczki obliczyć wartość przybliżoną wyrażenia→ ln (93/100)
15 lut 19:01
Krzysiek: f(x+Δx)≈f(x)+f'(x)Δx
x=1
Δx=−0,07
f(x)=lnx
f'(x)=1/x
f(1−0,07)=ln1+1/1*(−0,07)=−0,07
15 lut 19:25
BlueEden: dzięki za rozwiązanie a mógłbyś wytłumaczyć tak krok po kroku jak się takie zadania rozwiązuje?

bo ja niestety umiem tylko rozwiązywać wartości przybliżone bez korzystania z różniczki
15 lut 19:40
Krzysiek: chodzi o to by znaleźć 'x0' tak by można było wyliczyć f(x0)
ze wzoru: f(x0+Δx)=f(x0)+f'(x)|x=x0Δx
W tym przykładzie łatwo byo wyliczyć x0=1 ponieważ znasz wartość ln1
jakby było przykładowo: 3√7,91
To wiesz,że 3√8=2 więc przyjmujesz x0=8, Δx=−0,09
15 lut 20:29
BlueEden: dzięki za wytłumaczenie
15 lut 20:33