planimetria
Bounty: Oblicz stosunek pola koła opisanego na trójkącie prostokątnym do pola koła wpisanego w ten
trójkąt. Wiadomo że wysokość trójkąta opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku
1:4
15 lut 18:37
wmboczek: | | 3√5+5 | |
stosunek promieni chyba tyle |
| |
| | 4 | |
korzystaj z podobieństwa trójkątów utworzonych przez wysokość do dużego aby wyznaczyć
przyprostokątne
a=2
√5x b=
√5x c=5x
15 lut 18:46
Bounty: a w odpowiedziach jest że trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego tego wyniku to 856
ponieważ jest to zadanie maturalne kodowanej odpowiedzi, czyli wynik który podałeś jest błędny
i nie wiem czemu, boki potrafiłam wyliczyć i są zrozumiałe tylko nie wiem co dalej
15 lut 19:01
wmboczek: po podniesieniu do kwadratu 8,5676274578121056807672006288711
15 lut 19:12
wmboczek: R=2,5x
P=0,5r(a+b+c)
15 lut 19:14
Bounty: dalej u mnie coś się nie zgadza, możesz mi powiedzieć jakie otrzymałeś r?
15 lut 19:36
Eta:

c=5x
h=
√x*4x= 2x
a=
√4x2+x2⇒ ... a=
√5x , b= ..... 2
√5x
| | a+b−c | | 3√5−5 | |
r= |
| =............. |
| x r2=..... |
| | 2 | | 2 | |
| | R2 | |
k= |
| =.............. = 8,567627 |
| | r2 | |
15 lut 19:53
Bounty: dziękuję teraz r stało się jasne
15 lut 21:03
Eta:
15 lut 21:20