proszę o pomoc i szczególowe wyjaśnienie
dorota: uzasadnij, że suma 8*2 6 + 6*25−10*24 jest podzielna przez 17.
15 lut 18:33
Eve: 25 przed nawias
15 lut 18:35
dorota: ale dlaczego
15 lut 18:37
Janek191:
= 24*( 8*22 + 6*2 − 10) = 24*( 32 + 12 − 10) = 24*34 = 17*25
15 lut 18:38
dorota: niby rozumiem, ale jakby ktoś to wyjaśnił jeszcze opisem. co z czego i dlaczego. chodzi o to ,
aby inn przykład wiedzieć jak rozwiązać.
15 lut 18:41
5-latek: albo =23*26+3*2*25−5*2*24=29+3*26−5*25= 25(24+3*2−5)=25*17 =17*k gdzie k=25
15 lut 18:45
Eve: 26*8+25*6+2*24*5= powtarza się 25 więc przed nawias = 25(8*2+6−5)= policz to, co w
nawiasie
15 lut 18:45
dorota: a dlaczego tak rozpisałaś 10* 24
15 lut 18:52
5-latek: 10=2*5
15 lut 18:53
dorota: no dobra, jeszcze np. objaśnienie wyniku Janka 191, 34 jest podzielne przez 17, ale dlaczego
jest 17*25
15 lut 19:03
teusz: Bo 17*2=34?
15 lut 19:08
5-latek: 34=2*17
24*34=24*2*17= 25*17 bo 22*2= 24*21= 24+1= 25 zw wzoru an*am=an+m
15 lut 19:09
dorota: a dlaczego do potęgi 5
15 lut 19:09
dorota: ok. już jest wyjaśnienie.
Dziękuję wszystkim za pomoc. ozdrawiam
15 lut 19:10
Janek191:
Dorota cudotwórczyni − ozdrawia
15 lut 19:19
teusz:
15 lut 19:23
dorota: a jeszcze jedno zadanko mam, 10n + 5 jest podzielna przez 3 n− dowolna liczba
naturalna
15 lut 19:28
Eve:
dla n=0: 1+5=6⇒3/6
dla k: 3/10k+5
wykaż, że dlak k+1: 3/10k+1+5
15 lut 19:30
Eve: przekombinowałam

suma cyfr musi być podzielna przez 3: 10
n ma tylko cyfry 1 i 0, zatem 1+5=6⇒3/10
n+5
15 lut 19:35
Eta:
10n −−− ma 1 i same zera +5 −−−− suma cyfr =6 ⇒ wniosek ............
15 lut 20:07