algebra
lek: Rozwiąż równanie (z+1)4=16z4
czy mam tutaj dzielić lewą przez prawa? ktoś ma pomysł jak się za to zabrać?
15 lut 18:32
Eve: 16z4 na lewo i wzór skróconego mnożenia
15 lut 18:33
okip: tylko właśnie to są liczby zespolone, tutaj też mogę normalnie zastosować wzór skróconego
mnożenia?
15 lut 18:38
Mila:
Możesz. Wykorzystaj, że i2=−1
15 lut 18:41
PW: O kurde …
15 lut 18:42
Eve: piszesz algebra, a to liczby zespolone, nie jestem jasnowidzem
15 lut 18:43
okip: a mogę to zrobić przez wzór Wzór de Moivre’a?
czy lepiej ze skróconego mnożenia?
15 lut 18:46
Mila:
(z+1)4−16z4=0⇔
[(z+1)2−4z2]*[(z+1)2+4z2]=0⇔
(z+1−2z)*(z+1+2z)*[(z+1)2−4i2z2]=0
Kończ dalej sam.
15 lut 18:50
okip: Dziękuję
15 lut 18:51
Mila:
15 lut 19:05