rozwiaż nierówność z logarytmem
morellla: Pomóż
15−logx + 2logx+1 − 1 < 0
15 lut 17:54
Janek191:
log x = t
| 1 | | 3 | |
| + |
| − 1 < 0 |
| 5 − t | | t + 1 | |
15 lut 17:58
morellla: ta mam, tylko ze póżniej wychodzi mi nierównosc wielomianowa
−4t4 +9t3 − 16t2 − 21t + 5 < 0
i mam z tym problem...
mozna to zrobic inaczej?
15 lut 18:36
Janek191:
| t2 − 6 t + 13 | |
| < 0 |
| − t2 + 4 t + 5 | |
1) t
2 − 6 t + 13 < 0 i − t
2 + 4 t + 5 > 0
Δ
1 = 36 − 4*1*13 < 0 − sprzeczność
lub
2) t
2 − 6 t + 13 > 0 i − t
2 + 4 t + 5 < 0
Δ
1 < 0 Δ
2 = 16 − 4*(−1)*5 = 16 + 20 = 36
√Δ2 = 6
| | − 4 − 6 | |
t2 − 6 t + 13 > 0 dla t ∊ ℛ t = |
| = 5 lub t = − 1 |
| | − 2 | |
t ∊ ( −
∞; − 1) ∪ ( 5;+
∞)
więc
log x < − 1 lub log x > 5
| | 1 | |
log x < log |
| lub log x > log 105 |
| | 10 | |
==============================
15 lut 19:12