...
Wiosna : Czy moge zrobić coś takiego ?
sin3x * sin2x = sin6x...
nie, nie wiem jak ugryźć to zadanie
sin4x +sin3x*sin2x=0
15 lut 16:41
15 lut 16:54
Wiosna: Mam takie 2 równania
1) sin4x− cos6x = cos2x
i z tego dochodze do : sin4x+ sin3x*sin2x=0 ( nie wiem czy dobrze i co dalej )
2) sin4x − cos4x = sinx − cosx
15 lut 16:57
Wiosna: Eta jestes ... ?
15 lut 17:02
Eta:
1/ sin4x= cos6x+cos2x ⇒ sin4x= 2cos4x*cos2x
2sin2x*cos2x−2cos4x*cos2x=0 2cos2x(sin2x+cos4x)=0
cos2x=0 lub cos4x= −sin2x ⇒ cos4x= sin(−2x)
| | π | | π | | π | |
cos4x= cos( |
| +2x) ⇒ 4x= |
| +2x+2kπ v cos4x= − |
| −2x+2kπ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ...........
15 lut 17:09
Eta:
2/ sin4x−sinx= cos4x−cosx
teraz zastosuj wzory na różnicę sinusów i różnicę cosinusów
15 lut 17:11