SZEREGI
77777: 1)Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie q=−
12 i pierwszm
wyrazie różnym od zera jest dwukrotnie mniejsza od sumy kwadratów jego wyrazów. Oblicz
pierwszy wyraz tego ciągu.
2)Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciąg geometrycznego jest równa 20, a suma kwadratów
jego wyrazów jest równa 240. Oblicz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
3)Wyznacz dziedzinę funkcji f :
a)f(x)=x+x
2+x
3+...
b)f(x)=−x+x
2−x
3+...
c)f(x)=−1+
3x−
9x2+...
Potrzebuję pomocy z tymi zadaniami. Rozpiszę do czego doszedłem w każdym z tych zadań i może
ktoś uprzejmy pomoże w miarę możliwości dokończyć.
1)
a
1≠0
S
n=
12x
q=−
12
S
nkwadratów=x
38a
1=
32a
12
Czy dobrze rozwiązuję to zadanie ?
2)S
n=20
S
nkwadratów=240
Czy tutaj podstawiłem poprawnie ? Dalej należy rozwiązywać tak jak zadanie wyżej, prawda ?
Bella: musisz popracować nad zapisem

jeżeli ciąg jest nieskończony sumę jego wyrazów zapisuje się S
a nie S
n. Zadania rozwiązujesz dobrze chociaż 3 ostatnie linijki w 1 są niepotrzebne.
Wystarczy czwarte równanie od końca− obie strony dzielimy przez a
1 (bo a
1≠0) i otrzymujemy
po przekształceniach a
1=1