FUNKCJA KWADRATOWA
Zdzisiu: Wyznacz wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania
(4−m)x2+(m−4)x+2=0 spełniają nierówność 1/x1+1/x2 > .
Δ=m2−16
m2−16>0 −−−−> m>4
i teraz
x1=(−m2−m+20)/(8−2m)
x2=... itd.?
Tak robiłem i wyszła mi jakaś kosmiczna nierówność z tymi m?
15 lut 15:48
Tadeusz:
a od kiedy to (m−4)
2=m
2−16
?
15 lut 15:50
Tadeusz: Panie maturzysta ... wzory skróconego mnożenia to pora już znać −
15 lut 15:51
Tadeusz:
przepraszam ....to ja nie doczytałem −
15 lut 15:53
Zdzisiu: Δ=b2 − 4ac
Δ=(m−4)2 − 4(2(4−m))=m2−8m+16−...
Chyba sie nigdzie nie pomyliłem?
15 lut 15:53
Zdzisiu: tam w poleceniu jest 1/x1 + 1/x2 >1
15 lut 15:54
Tadeusz:
ale to co piszesz dalej to już herezje
15 lut 15:55
Zdzisiu: no właśnie nie wiem co dalej z tym zrobić
15 lut 15:55
Tadeusz:
m2−16>0 to rozwiązałeś "podle"
15 lut 15:56
Zdzisiu: m2−16>0
m2>16
m>4 lub m<−4
nie dopisałem, mój błąd
i teraz co dalej z tym?
15 lut 15:57
Tadeusz:
dla porządku powinieneś też założyć 4−m≠0
15 lut 16:00
Tadeusz:
a dale to:
| 1 | | 1 | | x2+x1 | |
| + |
| = |
| ... i wzory Vieta |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
15 lut 16:02
Zdzisiu: a nie wystarczy jak założę, że Δ>0? Bo w sumie jeśli Δ>0, to m−4≠0?
15 lut 16:03
Tadeusz:
w tym zadaniu akurat tak ... ale ... −
15 lut 16:05
Zdzisiu: wyszło, że m<2, czyli teraz już wspólny przedział, czyli m∊(−
∞;−4)
15 lut 16:07
Tadeusz:
−
15 lut 16:11
15 lut 16:13