oblicz
pi: proszę o sprawdzenie

liczba 15 jest przybliżeniem z niedomiarem liczby x. Błąd bezwzględny tego przybliżenia jest
równy 0,24. Liczba x to:
a) 14,76
b) 14,80
c) 15,20
d) 15,24
x ≈ 15, tak to rozumiem, przybliżenie z niedomiarem jest wtedy gdy podczas zaokrąglania
ostatnia cyfra nie zmienia się, to będzie odp A lub D?
15 − 0,24 = 14,76
15 lut 15:28
PW: "Przybliżenie z niedomiarem" nie ma nic wspólnego ze sposobem zaokrąglania. Po prostu
przybliżenie jest mniejsze od "dokładnej liczby", w tym wypadku 15 < x.
15 lut 15:50
kleszcz: liczba x będzie większa od 15 ponieważ przybliżenie jest z niedomiarem − na przykład 15,2
przybliżone z niedomiarem to 15 itd. Korzystasz ze wzory /x−x0/=0,24, gdzie wartość x0 to
wartość przybliżona. Wtedy /x−15/=0,24−− I teraz łatwo zauważyć, że tą liczbą jest
15,24.−−−−−−Odp.D(15,24−15)
15 lut 15:51