FUNKCJE WYKŁADNICZE I LOGARYTMICZNE
Zdzisiu: 1.Funkcja f dana jest wzorem f(x)=a
x−2+p. Wyznacz a i p, jeżeli do jej wykresu należą punkty
a(3, p+2) oraz B (2log
24,1).
Tutaj policzyłem, że 2log
24 = 4, więc punkt B(4,1).
I dalej nie wiem co z tym zrobić

2.Wykres funkcji f(x)=(2
x−1−8)/4 jest symetryczny względem osi OX do wykresu funkcji g.
Zapisz wzór funkcji g i naszkicuj jej wykres. Dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje
wartości dodatnie?
Prosiłbym o pomoc, jak rozwiązać te zadania.
Pozdrawiam
15 lut 15:28
Tadeusz:
podstawiaj współrzędne tych punktów do równania funkcji
p+2=a3−2+p ⇒ a= ...
1=a4−2+p ⇒ p= ...
15 lut 15:35
Zdzisiu: No tak, wyszło mi, sam powinienem na to wpaść, dzięki

a drugie wiesz?
15 lut 15:40
Tadeusz:
f(x)=2
x−3−2 i krzywa zielona
g(x)=−f(x)=2−2
x−3 i krzywa ruda −
15 lut 15:47
Zdzisiu: a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak przekształciłeś f(x)?
15 lut 15:50
Zdzisiu: f(x)={2x−1−23}{4}
15 lut 16:14
15 lut 16:15
15 lut 16:16
Zdzisiu: już wiem
15 lut 16:26
Tadeusz: −
15 lut 16:38