Rownania
Wiosna : Mam takie 3 równania
a) cos5x − sin3x = cosx
b) sinx − sin2x − sin3x = 0
c) sin4x − cos6x = cos2x
15 lut 15:12
Wiosna : w a dochodze do momentu −2sin3x * sin2x− sin3x= 0
i co dalej ?
15 lut 15:18
Wiosna : pomożecie ?
15 lut 15:20
Wiosna : może jakaś podpowiedz w b ?
15 lut 15:28
Janek191:
b) sin x − sin 2 x − sin 3 x = 0
sin x − 2 sin x*cos x − ( 3 sin x − 4 sin3 x) = 0
sin x − 2 sin x*cos x − 3 sin x + 4 sin3 x = 0
− 2 sin x − 2 sin x*cos x + 4 sin3 x = 0
− 2 sin x( 1 + cos x − 2 sin2 x) = 0
− 2 sin x*( cos x + ( 1 − 2 sin2 x)) = 0
− 2 sin x*( cos x + 2 cos2 x − 1) = 0
− 2 sin x*( 2 cos2 x + cos x − 1) = 0
− 2 sin x = 0 lub 2 cos2 x + cos x − 1 = 0
itd.
15 lut 15:54
PW: b)
sinx = sin3x + sin2x
| | x | | x | | 5x | | x | |
2sin |
| cos |
| x = 2sin |
| cos |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | |
Po przeniesieniu na prawą wyłączyć 2cos |
| , a w nawiasie zastosować wzór na różnicę |
| | 2 | |
sinusów.
15 lut 16:17
PW: O, nie odświeżyłem, a tu Janek 191 już rozwiązał. Masz w takim razie 2 sposoby.
15 lut 16:19