Liczby zespolone
agnieszka: Mam takie jedno zadanie z liczb zespolonych.
Niech W(z)=z4 − z3 + 2z2 − z +1. Oblicz W(i), a następnie rozłożyć wielomian W(z) na
nierozkładalne składniki rzeczywiste.
Jak podstawie za 'z' − 'i' to wychodzi mi −2i, a dalej nie wiem co robić.
15 lut 14:49
PW: i4 − i3 + 2i2 − i + 1 = 1 + i − 2 − i + 1 = 0
Mamy więc informację, że W dzieli się przez (z−i). Wiadomo, że jeśli pierwiastkiem wielomianu o
współczynnikach rzeczywistych jest liczba z0, to również pierwiastkiem jest liczba z̅0, u
nas są to
z0 = i, z̅0 = − i.
Wielomian w dzieli się zatem przez
(z−i)(z+i) = z2 + 1.
Po wykonaniu dzielenia będziemy mieli rozkład na nierozkładalne czynniki rzeczywiste.
15 lut 15:32