Całkowanie
Petrus: Cześć,
ile wynosi całka z x
3 3√x dx = ?
Policzyłem to i wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach
15 lut 14:36
J:
a jak liczyłeś ?
15 lut 14:37
J:
x3*3√x = x10/3
15 lut 14:39
Petrus: Cholera źle zapisałem, tam nie ma x
3, tylko x *
3√xdx = ?
Policzyłem całkę z x, przekształciłem
3√x na x
1/3 i tez zcałkowałem i wyszło mi
| | 3 | |
W odpowiedziach jest |
| x7/3 + c |
| | 7 | |
15 lut 14:49
ZKS:
Nowy wzór na całkowanie widzę.
Nie ma takiego wzoru jak Ty to sobie wyobraziłeś
∫ [f(x) * g(x)dx] ≠ ∫ f(x)dx * ∫ g(x)dx
15 lut 14:56
Petrus: Próbowałem wzorem przez podstawienie, ale też mi nie wychodzi.
Może mała podpowiedź?
15 lut 15:21
ZKS:
Podpowiedź.
ax * ay = a(x + y)
15 lut 15:24
ZKS:
ax * ay = ax + y
15 lut 15:24