Przesunięcie wykresu funkcji.
Maciej: Wykres funkcji f(x)=x
3+3x
2+9 przesunięto o wektor w=[1,−9], a następnie odbito względem osi y
i otrzymano wykres funkcji g. Wyznacz wzór funkcji g.
Jak to zadanie zrobić?
15 lut 14:02
J:
1) po przesunięciu o wektor: f(x) = (x−1)3 +3(x−1)2 + 9 − 9
2) po odbiciu: f(x) = f(−x)
15 lut 14:07
15 lut 14:12
Maciej: a jak wyznaczyć miejsca zerowe tej funkcji? x
3+3x
2+9 bo chyba nie mogę zacząć zadania od razu
od f(x) = (x−1)
3 +3(x−1)
2 + 9 − 9
15 lut 14:18
5-latek: Nie pytaja cie o miejsc zerowe
No ale skoro zapytales o to to jak wyznacza sie miejsca zerowe funkcji ? Jaka ma byc wartosc
funkcji ?
Wiec rozwiaz to rownanie
15 lut 17:40
Mila:
Wzór po przekształceniach wykresu.
1) f(x)=x3+3x2+9
2)w=[1,−9]
g(x)=f(x−1)−9⇔
g(x)=(x−1)3+3*(x−1)2+9−9⇔
g(x)=(x−1)3+3*(x−1)2=(x−1)2*(x−1+3)=(x2−2x+1)*(x+2)
g(x)=x3−3x+2
3)h(x)=g(−x)⇔
h(x)=−x3+3x+2
===========
15 lut 17:57