matematykaszkolna.pl
Najprostsza postać wyrażenia Phoebe Campbell: Jaka to jest "najprostsza postać wyrażenia"? Uprościłem równanie do x4 + 2x3 + 3x2 i nie wiem czy to jest najprostsza postać czy jest nią równanie rozłożone na czynniki liniowe... Jak to jest?
15 lut 11:10
Qulka: Czynniki linowe, bo szybciej się liczy jak masz daną liczbę
15 lut 11:26
Phoebe Campbell: Czyli, gdy mam podane w poleceniu doprowadzenie do najprostszej postaci to rozkładam na czynniki liniowe?
15 lut 11:28
PW: x2(x2+2x+3) jest uznawana za prostszą (jedno potęgowanie x2, jedno mnożenie 2x, 2 dodawania x2+2x+3 i mnożenie przez x2 − pięć operacji) W postaci bez wyłączania − potęgowanie x2, mnożenie 3x2, obliczanie x3, czyli mnożenie x2 przez x, mnożenie 2x3, obliczanie x4, czyli mnożenie x3 przez x, 2 dodawania − siedem operacji.
15 lut 11:29
Phoebe Campbell: PW − dzięki, ale czy nie ma innej możliwości sprawdzenia czy dana postać jest najprostsza?
15 lut 11:35
PW: Przyjąć zasadę, o której pisał Qulka: jeżeli tylko się da, to rozłożyć na czynniki możliwie najmniejszego stopnia (jeżeli mamy do czynienia z wielomianem).
15 lut 12:20
Phoebe Campbell: Czy nie powinno zatem być x2(x(x+2)+3)?
15 lut 19:16
PW: Tu też jest pięć operacji arytmetycznych ...
15 lut 19:24
Phoebe Campbell: Ok. A czy znasz jakiś sensowny simplificator, którym mogę sprawdzać zadania?
15 lut 19:25
Qulka: ten ostatni zapis jest szybki ze względu na liczbę operacji ale brzydki dla patrzącego nań i ciężej oszacować wynik emotka
15 lut 23:45
Phoebe Campbell: Odświeżając temat... sprawdziłem jakie autor podał odpowiedzi − wg niego najprostszą formą jest x4 + 2x3 + 3x2 Policzyłem operację i dla x4 + 2x3 + 3x2 otrzymałem: 1 −> potegowanie x4 2 −> potegowanie x3 3 −> potegowanie x2 4 −> mnożenie 2 razy wynik x3 5 −> mnożenie 3 razy wynik x2 6 −> sumowanie wyniku x4 i 2x3 7 −> sumowanie powyższego wyniku oraz 3x2 a dla x2(x2 + 2x + 3): 1 −> potęgowanie x2 z nawiasu 2 −> mnożenie 2 razy x 3 −> sumowanie wyniku x2 i 2x 4 −> sumowanie powyższego wyniku oraz 3 5 −> potęgowanie x2 sprzed nawiasu 6 −> mnożenie wyniku z nawiasu razy x2 Wyrażenie z x2 wyciągniętym przed nawias ma mniejszą ilość operacji, więc.. gdzie leży problem?
20 lut 14:27
Qulka: że dla układającego zadanie bardziej czytelna była postać sumy emotka że jest to zadanie sprawdzające znajomość określonego wzoru i trzeba wykonać potrzebne operacje i już potem postać odpowiedzi jest dowolna emotka że nie każdy jest perfekcjonistą i melancholikiem i zamiast liczyć operacje zostawia tak jak jemu się bardziej podoba emotka że istnieje duża swoboda w interpretacji słowa najprostrze emotka że zamykanie się w określone schematy nasz odczłowiecza emotka itd emotka
20 lut 14:33
Phoebe Campbell: Dzięki Qulka za fachową pomoc
20 lut 14:36
Qulka: do usług emotka
20 lut 14:51
PW: że nie każdy jest perfekcjonistą i melancholikiem Qulka, po czym poznałeś te moje nieznośne cechy? Pytali, to odpowiadam − dla mnie najprostsze jest to, co wymaga najmniejszej liczby działań. Trudno uznać za jakieś kryterium "proste jest to jest bardziej czytelne", albo "to co mi się bardziej podoba".
20 lut 15:30
tylkojedynka: w tym przypadku najprostsza postać, to ta z "najprostszym" zapisem...bez nawiasów !
20 lut 16:06
Qulka: PW KOBIECA intuicja emotka poza tym mam to samo emotka ale perfekcjonizm połączony z lenistwem to już mieszanka wybuchowa
20 lut 19:27
PW: A mnie intuicja podpowiada, że jesteś facetem (a może to dobra pamięć).
20 lut 19:35
Qulka: nie no wracam do nicku aniabb będę jednoznaczna emotka
20 lut 19:40