Pochodne funkcji. Geometria. Kąty-dowód.
matheo: Proszę o pomoc z paroma zadankami.
1) Przez początek układu współrzędnych poprowadzono styczne do paraboli o równaniu y=U{1}[4}x2
+ . Oblicz miarę kąta ostrego pomiędzy stycznymi.
2) W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu 4 styczny do boków AB,BC,CA w punktach odpowiednio
P, Q, R, przy czym |BQ|=8 |CQ|=4. Oblicz pole trójkąta APR,
3)W trójkącie o bokach a, b, c kąt α leży na przeciwko boku a, a kąt β na przeciwko boku b.
Wykaż, że jeśli bc=a2−b2 to α=2β
15 lut 10:29
matheo: może jednak ktoś pomoże?
15 lut 18:43
Janek191:
Popraw treść z. 1
15 lut 18:58