licz rzecz
geometrykz: "Wykaż, że jeśli liczby a i b ą mniejsze od 1, to ab + 1 > a +b"
więc próbuję w ten sposób:
założenia:
a<1
b<1
ab+1>a+b
ab−a−b+1>0
a(b−1)−(b−1)>0
a(b−1)>(b−1) / : (b−1), b<1 więc (b−1)<0
a<1
Poprawnie, błędnie? jak oceniacie?

wskazówki/propozycje mile widziane.
14 lut 22:50
geometrykz: kurczę chyba zrobiłem odwrotnie..
nie wiem, nie umiem
14 lut 22:52
Qulka: może być

albo a(b−1)−(b−1)>0
(a−1)(b−1)>0
iloczyn dwóch ujemnych jest dodatni
14 lut 22:53
Eta:
z założenia a<1 ⇒ a−1<0 i b<1 ⇒ b−1<0
.......
a(b−1)−(b−1)>0
(b−1)(a−1)>0 z założenia obydwa czynniki <0 zatem.....
14 lut 22:55
geometrykz: czyli mój dowód również by przeszedł? kurczę nie zauważyłem, że mogę to tak zrobić x)
to jest coś na zasadzie x(k−b)−(k−b)=0 ⇒ (x−1)(k−b)=0 mam rację?

dzięki.
14 lut 22:55
Qulka: tak na tej zasadzie
14 lut 22:55
geometrykz: ok, dzięki wam x)
szybko i rzeczowo, mogę robić dalej
14 lut 22:56
geometrykz: @Qulka, @Eta, jakbyście mogli jeszcze tu spojrzeć..

wstawiam zdjęcie bo trochę dużo pisania, a mniej zbędnych czynności to więcej zadań zrobionych.
http://imageshack.com/a/img901/2788/PdablR.jpg
"Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
5 − n jest podzielna przez 30"
co dalej z tym zrobić?
14 lut 23:03
Eta:
W Twoim dowodzie konieczny jest na początku komentarz:
Jeżeli taka nierówność zachodzi, to przekształcam ją równoważnie
:
:
otrzymujesz −−− nierówność prawdziwą zgodnie z założeniem
zatem : taka nierówność zachodzi
2 sposób:
a<1 ⇒ a−1<0 i b<1 ⇒ b−1<0
(a−1)*(b−1) >0 ⇒ ab−a−b+1>0 ⇒ ab+1>a+b c.n.u
14 lut 23:05
geometrykz: przy okazji to zadanie jest dziwne. podstawiając n=1 otrzymuję 1−1=0, a to mi nie wygląda na
liczbę podzielną przez 30. w każdym razie − jak teraz stwierdzić, czy owa liczba jest
podzielna przez 30?
14 lut 23:05
geometrykz: zawsze trzeba pisać takie komentarze?

muszę wyrobić nawyk.
14 lut 23:06
geometrykz: dobra, chyba mam: jeśli korzystam z tego, co trzeba udowodnić, wychodząc od tego, muszę to
napisać "Jeżeli taka nierówność zachodzi, to przekształcam ją równoważnie"
zgadza się?
14 lut 23:08
Eta:
n5−n= n(n2−1)(n2+1)= (n−1)*n(n+1)(n2−4+5)=(n−1)*n(n+1)*[(n−2)(n+2)+5]=
= (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5*(n−1)n*(n+1)
dodaj teraz odpowiedni komentarz........
14 lut 23:09
Eta:
Dokładnie tak
14 lut 23:10
geometrykz: idę z psem, za chwilkę wrócę i sprawdzę, Eta
14 lut 23:19
pigor: ..., no proszę , a nie tak dawno "moje" kolorki nie były zbyt ...
14 lut 23:26
Eta:
===
===
14 lut 23:28
geometrykz: 5(n−1)n(n+1) to iloczyn liczby 5 oraz trzy kolejne liczby naturalne więc dzieli się na 2, 3
oraz 5, z czego wynika również podzielność przez 30.
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) to kolejne pięć liczb naturalnych − składnik dzieli się na 2, 3 oraz 5, z
czego wynika podzielność przez 30.
w takim razie całe to wyrażenie jest podzielne przez 30.
i jak?
14 lut 23:31
Eta:
14 lut 23:32
geometrykz: 
to załatwione, lecę dalej z zadaniami.
14 lut 23:34
geometrykz: dziękuję ∞
14 lut 23:34
geometrykz: "wykaż, że jeżeli x
2y
2+z
2=2xyz, to z=xy"
"jeżeli taka nierówność zachodzi, to przekształcam ją równoważnie"
x
2y
2+z
2=2xyz
x
2x
2−2xyz+z
2=0
(xy−z)
2=0
(z−z)
0
co należało udowodnić
tak będzie dobrze, Eta?
15 lut 00:06
5-latek: Taka rownosc zachodzi
15 lut 00:07
geometrykz: słuszna uwaga
15 lut 00:08
geometrykz: a co w przypadku "uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi nierówność
a
2+9b
2≥6ab"?
wystarczy tak:
a,b ∊ lR
a
2+9b
2≥6ab
a
2−6ab+9b
2≥0
(a−3b)
2≥0
Kwadrat różnicy dowolnych liczb rzeczywistych zawsze jest liczbą nieujemną.
będzie ok? strasznie się boję, że zapomnę o czymś na maturze
15 lut 00:25
Eta:
:
:
:
(xy−z)2=0 ⇒ z= xy
c.n.u
15 lut 00:26
Qulka: jeszcze że nierówności są równoważne i prawdziwość ostatniej implikuje pierwszą
15 lut 00:26
Eta:
Gdzie początkowy komentarz? : Jeżeli taka .......
15 lut 00:29
geometrykz: Kwadrat różnicy dowolnych liczb rzeczywistych zawsze jest liczbą nieujemną; nierówności są
równoważne, a prawdziwość ostatniej nierówności implikuje prawdziwość nierówności wyjściowej.
coś takiego? kurczę, to jeszcze matematyka czy już polski?
15 lut 00:30
geometrykz: Eta, czyli tutaj też muszę pisać? nie ma opcji żeby dojść od a,b ∊ R do tego równania. cholera,
na maturze to napiszę to chyba jeszcze w kodowaniu, na wszelki, żeby zauważyli

PRZY KAŻDYM DOWODZIE należy to pisać? każdym każdym?
15 lut 00:31
Eta:
Taaaaaaaaaak
15 lut 00:35
geometrykz: ok, zapamiętam sobie. obiecuję!
nie dość, że boję się planimetrii, optymalizacji i stereometrii, to teraz jeszcze będę się bał
dowodzenia, hihi
15 lut 00:36
Eta:
2 sposób
Prawdą jest,że (a−3b)
2≥0 ⇔ a
2−6ab+9b
2≥0 ⇔ a
2+9b
2≥6ab c.n.u
3 sposób
z nierówności między średnimi am−gm
| a2+9b2 | |
| ≥ √a2*9b2= 3ab ⇒ a2+9b2≥6ab c.n.u |
| 2 | |
15 lut 00:38
Qulka: albo: co dowieść należało czyli c.d.n.
15 lut 00:39
geometrykz: 2 sposób to tak jakby wyjście od końca i dojście do początku, wydaje się być trudniejszy, niż
ten "mój"

a trzeci to w ogóle jakaś czarna magia
15 lut 00:40
Eta:
15 lut 00:42
Eta:
Wykaż ,że dla a, b>0
| a+b | |
| ≥√ab −−−−−−−− to jest właśnie nierówność między średnimi |
| 2 | |
arytmetyczną i geometryczną
15 lut 00:48
geometrykz: pierwsze słyszę
15 lut 00:58
geometrykz: ale wierzę na słowo
15 lut 00:59
geometrykz: mam ciekawe zadanko i niebardzo wiem jak je zrobić x(
"udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c takich, że a+b+c=3 prawdziwa jest
nierówność a
2+b
2+c
2≥3"
15 lut 14:50
geometrykz: (a
2+b
2+c
2)(a
2+b
2+c
2)≥9
15 lut 15:02
ZKS:
Ciekawe raczej trywialne.

Wykorzystując nierówność pomiędzy średnią kwadratową a arytmetyczna dostajemy
| √a2 + b2 + c2 | | a + b + c | |
| ≥ |
| |
| √3 | | 3 | |
| √a2 + b2 + c2 | | 3 | |
| ≥ |
| / 2 |
| √3 | | 3 | |
a
2 + b
2 + c
2 ≥ 3
15 lut 15:08
geometrykz: a aa ale ja nie umiem wykorzystywać tej nierówności

dzięki tak czy inaczej, zaraz o tym sobie poczytam i może ogarnę, bo ja zacząłem wszystko
podnosić do kwadratu i wyszło mi tego na pół kartki
15 lut 15:12
ICSP: Zauważ, że dla dowolnych rzeczywistych a,b,c zachodzi nierówność :
(a+b+c)
2 ≥ 3(ab + bc + ac).
Mamy zatem :
| | 2 | |
a2 + b2 + c2 = (a + b + c)2 − 2(ab + bc + ac) ≥ (a + b + c)2 − |
| (a + b + c)2 = |
| | 3 | |
□
15 lut 15:14
15 lut 15:16
geometrykz: Δ Δ Δ
dzięki ZKS i ICSP
15 lut 15:16