sprawdzenie
rzeczywistość: | | 1 | |
spr: "uzasadnij, że jeśli a jest ujemne, to a+ |
| ≤−2" |
| | a | |
a
2+1≤−2a
2a+a
2+1≤0
(a+1)
2≤0

| | a | | b | |
"wykaż, że jeśli a i b ą tego samego znaku, to: |
| + |
| ≥2" |
| | b | | a | |
a
2+b
2≥2ab
(a−b)
2≥0

proszę o sprawdzenie, z góry dziękuję
14 lut 18:58
Janek191:
W odwrotnej kolejności:
( a + 1)
2 ≥ 0 i a < 0
a
2 + 2 a + 1 ≥ 0
a
2 + 1 ≥ − 2 a / : a
=============
2)
( a − b)
2 ≥ 0 i a, b są tego samego znaku
a
2 − 2 a b + b
2 ≥ 0
a
2 + b
2 ≥ 2 ab / a*b
==============
14 lut 19:06
rzeczywistość: nie rozumiem? dlaczego zapisałeś wszystko na odwrót? w sensie to jest sprawdzenie tak?
14 lut 19:07
rzeczywistość: dlaczego w pierwszym mi wyszło, że kwadrat dowolnej liczby jest ≤ 0?
to jest poprawnie?
14 lut 19:08
5-latek: Do 1 pytasz czy to jest poprawnie ze (a+1)2≤0 . Otoz jest poprawnie bo masz (a+1)2≤0
dla a=−1 (a+1)2=0
14 lut 19:14
rzeczywistość: ok, w takim razie mogę przyjąć zadania za poprawnie rozwiązane?
fachowcy, uznajecie?
14 lut 19:16
Janek191:
W dowodzie wychodzimy z założeń i dochodzimy do tezy !

Gdzie korzystałeś z założeń ?
14 lut 19:19
5-latek: I brak komentarza
14 lut 19:21
Janek191:
I całkiem źle, bo ( a + 1)2 ≥ 0 , a nie ≤ 0 !
14 lut 19:21
rzeczywistość:
| | 1 | |
czyli muszę a<0 doprowadzić do postaci a + |
| ≤−2 |
| | a | |
14 lut 19:21
14 lut 19:23
rzeczywistość: zmieniam nie znak tylko kierunek nierówności
14 lut 19:24
rzeczywistość: (zwrot), nie czepiać się − teraz będzie dobrze? coś trzeba jeszcze napisać przy takim dowodzie?
14 lut 19:25
Janek191:
Powinno być tak napisane jak ja napisałem.
Twoje zapisko są pomocnicze, z których korzystamy w dowodzie :
a*b > 0 , bo a , b są tego samego znaku
14 lut 19:27
rzeczywistość: czyli wychodzić od czego innego dochodząc do postaci która jest w treści podana tak?
14 lut 19:35
rzeczywistość: to bym się popisał na maturze...
14 lut 19:36
Janek191:
Jakieś punkty byś dostał , ale nie maksimum
14 lut 19:37
rzeczywistość: dziękuję Janek

potrzebuję niestety maksimum, bo zawalę planimetrię tak czy siak, z reszty nie mogę sobie
pozwolić na żaden błąd.
14 lut 19:45
rzeczywistość: wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8
(2k−1)
2−(2k+3)
2=−8k−8=−8(k+1)
różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna bez reszty przez 8.
a to? będzie ok?
14 lut 20:20
rzeczywistość: w sensie tam (2k+1)2−(2k+3)2=−8k−8=−8(k+1) **
14 lut 20:21
Janek191:
2 n − 1 , 2n + 1 − dwie kolejne liczby nieparzyste ( całkowite )
( 2 n + 1)2 − ( 2 n − 1)2 = 4 n2 + 4 n + 1 − ( 4 n2 − 4 n + 1) = 8 n − liczba podzielna
przez 8
ckd.
15 lut 03:02