Pochodna
Agaa: Pochodna f(x)=x
√1−x2,
| | 1 | | x | |
f'(x)=(x)'*√1−x2+x*(√1−x2)'=1*√1−x2+x* |
| =√1−x2+ |
| |
| | 2√1−x2 | | 2√1−x2 | |
czy to jest dobrze?
14 lut 13:02
ICSP: źle
14 lut 13:03
Kacper:
Ile wynosi pochodna z f(x)=1−x2?
14 lut 13:03
14 lut 13:06
Agaa: | | 1 | |
pochodna z (1−x2)'=−2x, to powinno być zamiast |
| ? |
| | 2√1−x2 | |
14 lut 13:08
J:
| | −2x | | −x | |
(√1−x2)' = |
| = |
| |
| | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
14 lut 13:11
J:
stąd masz gotową pochodną (13:06)
14 lut 13:12
Agaa: a no tak, rozumiem, dzięki
14 lut 13:13
Dziadek Mróz:
y =
√1 − x2
y =
√u u = 1 − x
2
| | 1 | |
y' = [√u]' = |
| * u' = *) |
| | 2√u | |
u' = [1 − x
2]' = −2x
| | 1 | |
*) = |
| * (−2x) = −U{x}{√1 − x2 |
| | 2√1 − x2 | |
14 lut 16:25
15 lut 17:13