Test XV
Blue: Mam problem z pięcioma zadaniami. Bardzo proszę o pomoc

zad.1 Z punktu O na osi liczbowej startuje ciało i porusza się po osi w czasie t∊<0,6> z
prędkością v(t)= 3−0,5t. Który z poniższych wzorów opisuje odległość s(t) tego ciała od
punktu O po upływie t?
A. −0,25t
2+3
B. 0,25t
2−3t
C. −0,25t
2+3t
D. 0,25t
2+3t
zad.2 W wycinek kołowy o kącie 60
o i promieniu
√5 wpisano okrąg. Oblicz promień tego okręgu.
zad.3 Wykaż, że dla a>1 i b>1
2
logab ≥2
2−logba.
| | π | |
zad.4 Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = cos2x+sin( |
| +2x). |
| | 6 | |
zad.5 W czworokącie wypukłym ABCD punkt M jest środkiem boku AD, a punkt N środkiem boku BC.
Przekątna BD dzieli czworokąt na dwa trójkąty o równych polach oraz przecina odcinek MN w
punkcie K. Wykaż, że |KM|= |KN|.
Tylko nie bijcie za to zadanie 1, ja do dziś jakoś nie ogarniam tej interpretacji fizycznej
pochodnej....
14 lut 10:22
Qulka: 1.c
14 lut 10:23
Blue: Już chyba mam to 4 zadanie, czy po przekształceniu ta funkcja będzie wyglądać tak
| | π | |
√3 sin(2x+ |
| )  |
| | 3 | |
14 lut 10:29
Blue: Qulka, a wytłumaczysz to zadanie 1 ?
14 lut 10:29
14 lut 10:32
wmboczek: 2. sin30=r/(√5−r) r=√5/3
14 lut 10:39
wmboczek: 3. logab+logba≥2 bo są to liczby odwrotne
14 lut 10:41
Blue: Qulka, tylko że ja jeszcze nie uczyłam się o całkach, jestem w liceum
14 lut 10:42
Tadeusz:
2
logab≥2
2−logba ⇒ log
ab≥2−log
ba
| | 1 | |
logab−2+ |
| ≥0 podstawiaj i licz−  |
| | logab | |
14 lut 10:42
Blue: Dzięki Wmboczek za 2, ale tego 3 nie za bardzo ogarniam, mógłby ktoś to rozpisać?
14 lut 10:45
Qulka: no to ze wzorów z fizyki (całki wróciły już do liceum

)
v(t) = v
0 + at u Ciebie v(t)=3−0,5t więc v
0=3 a=−0,5
| | at2 | | −0,5t2 | |
S(t)=v0t+ |
| = 3t + |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 lut 10:48
Tadeusz:
a czego ie ogarniasz .... funkcja wykładnicza ... rosnąca bo 2 ... nie odwracasz nierówności
14 lut 10:48
Blue: | | (logab−1)2 | |
Tadeusz , czyli wyjdzie coś takiego: |
| ≥0  |
| | logab | |
14 lut 10:49
Blue: Już ogarniam, początkowo nie zaczaiłam
14 lut 10:49
Tadeusz:
wyjdzie
loga2b−2logab+1≥0
(logab−1)2≥0
14 lut 10:51
Blue: Qulka, całek nie ma w liceum...
14 lut 10:51
Qulka: skoro w tablicach są pochodne to muszą być i całki

ale nie mam czasu sparawdzać
14 lut 10:53
Blue: no ale w mianowniku możemy też zostawić ten logarytm

, bo z założenia jest od większy lub
równy 0?
14 lut 10:53
Blue: Qulka, są pochodne, nie ma całek
14 lut 10:53
Blue: Czyli tego się nie da obliczyć z pochodnych ? Trzeba znać całki, żeby to zadanie obliczyć?
14 lut 10:54
Tadeusz:
...ale fizyka jest ... i myśleć też potrafisz
1) rozpoznajesz ruch jednostajnie opóźniony z prędkością początową 0
14 lut 10:56
Tadeusz:
... teraz ja naputałem
v=3−0,5t zatem vo=3
14 lut 11:00
Blue: W sumie kto ma fizykę ten ma, ja ostatnio miałam w 1 kl liceum xd
14 lut 11:04
wmboczek: to najprościej v(t)=s'(t)
14 lut 11:06
14 lut 11:07
Blue: Wmboczek, dziękuję, czyli jednak można z pochodnej.
14 lut 11:09
wmboczek: równe wysokości BDC i ADB, równe wysokości i podstawy w AKD i BKC
KM:KN=P(KMD) : P(KND)
P(KMD):0,5(P(KMD)+P(ABKM))−P(KBM)
2P(KBM)=P(AKBM)−P(KMD)
KM:KN=1:1
14 lut 11:34
Kacper:
14 lut 11:44
bezendu:
W tym poście pomogły Ci 3 osoby, a Ty podziękowałaś tylko jednej. Kolejny powód dla którego nie
opłaca się pisać Tobie rozwiązań
14 lut 11:48
Blue: Oj, Kacper, ale się czepiasz, dziękuję wszystkim
14 lut 12:25
Kacper:
Ja?

okulary ci kupię
14 lut 13:02
15 lut 17:18
red:
Blue, masz kłopoty nie z 5 zadaniami, ale z wszystkimi zadaniami.
15 lut 17:30
Eta:
Racja
Kacper
15 lut 18:00
Kacper:
Dziękuję
Eta
15 lut 18:43