a
pilne!: Wykazać, że W = {w e ℛ[x]2: 2w(−x) + (4x+1)w''(x) ≡ xw'(x+1) jest podprzestrzenią wektorową
przestrzeni ℛ[x]2. Podać bazę i wymiar tej podprzestrzeni.
pierwszą część zadania mam zrobioną, chodzi mi o bazę i wymiar
w(x)= ax2 + bx + c
w'(x)= 2ax + b
w''(x)= 2a
podstawiam
2(ax2 −bx +c) + (4x+1)2a ≡ x(2ax + 2a +b)
2ax2 −2bx +2c + 8xa +8a ≡ 2ax2 +2ax +bx
6ax −3bx +2c + 8a ≡ 0
dobrze? a jeśli tak, to jak sobie z tym poradzić
wyliczyć c?
13 lut 20:17
Eve: tak, potem wstawić do w(x)
13 lut 20:28
pilne!: ale jeśli wyliczę c, to nie przeszkadza, że są tam x?
13 lut 20:31
Eve: przecież w(x) to wielomiany
13 lut 20:33
pilne!: 2c ≡ −8a + 6ax + 3bx
w(x)= ax2+ bx+ c= ax2 +bx −8a + 6ax + 3bx = a(x2 +6x −8) + b(4x)
Bw ={(x2 +6x −8),(4x)} dim W= 2 ?
13 lut 20:38
pilne!: ma myć − 6ax, pomyłka
13 lut 20:39
Eve: tak
13 lut 20:42
pilne!: dziękuje
13 lut 20:45
Eve:
13 lut 20:46
Gray: Oj.
13 lut 21:03
Gray: Z warunku 6ax −3bx +2c + 8a ≡ 0 wynika, że:
6a−3b=0 i 2c+8a=0, czyli b=2a oraz c=−4a.
To oznacza, że elementy z W są postaci: ax2+2ax−4a = a(x2+2x−4). Tym samym baza W to
{x→ x2+2x−4}, a dimW=1.
13 lut 21:09
pilne!: aaaa ok, dzięki
13 lut 21:17