asdf
asdf: z drutu o długości 100 cm zrobiono szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratu. Przy jakiej
długości krawędzi podstawy pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu ma wartość
największą?
| | 1 | |
mam pytanie czy w tym zadaniu wystarczyło by podzielić przez 12 i wynik by był 8 |
| czyli |
| | 3 | |
taki jak w odpowiedzi i napisać ze największą powierzchnię całkowitą ma sześcian czy trzeba by
było robić całe zadanie po kolei?
13 lut 20:13
Eve: prostopadłościan nie ma wszystkich krawędzi równych, tak, jak założyłeś
13 lut 20:15
wmboczek: Ale skąd wiemy że to sześcian? Czy potrafisz to uzasadnić? Jak tak to napisać i OK, jak nie to
punty w plecy
13 lut 20:36
Mila:

S
k=8x+4y=100
2x+y=25⇔y=25−2x,
25−2x>0⇔
P(x)=2x
2+4*x*(25−2x)
P(x)=2x
2+100x−8x
2
P(x)=−6x
2+100x
Dla x=8
13 funkcja kwadratowa P(x) osiąga największą wartość.
13 lut 21:14