Kula ma pole równe 60 pi. Oblicz objętość
qwsw123: Kula ma pole równe 60 pi. Oblicz objętość.
Wiem, że łatwe zadanie, ale ma mały haczyk
P = 4∏r
2
60∏ = 4∏r
2
r
2 = 15
r =
√15
V =
43 * ∏ * (
√15)
3 − i co dalej
13 lut 19:10
Eve: √153=√152*√15
13 lut 19:12
qwsw123: czyli wyjdzie 20*
√15∏
13 lut 19:14
Eve: tak
13 lut 19:16
qwsw123: a nie może być np. (15
0,5)
3 = 15
1,5 *
43 =
√125 * 4
13 lut 19:18
Eve: może, to ta sama liczba, tylko w innej postaci, a z pierwiastka da się wyłączyć czynnik, więc
to nie jest najprostsza postać rozwiązania
13 lut 19:20
qwsw123: ale wtedy wychodzi − 5 * 4 * √5, więc to nie to samo co 20√15
13 lut 19:23
Eve:
no tak 153= 125?
13 lut 19:26
qwsw123: ale to 15 skróciłem z 43 i wyszło 53/2 * 4
13 lut 19:28
Eve: a kolejność działań gdzie? najpierw potęga i pierwiastek, potem skracanie, co ty kombinujesz,
jak koń do Morskiego Oka?
13 lut 19:30
qwsw123: rzeczywiście, mój błąd

, czyli to na początku było dobrze? dzięki
13 lut 19:33
Eve: 
grunt to nie chcieć za dobrze
13 lut 19:44