Całki przy obliczaniu objętości
Przemek: Byłbym wdzięczny za pomoc:
Jak liczyć objętość brył przy użyciu całek?
Przykładowo objętość kuli, walca, prostopadłościanu.
13 lut 18:53
Eve:
całka oznaczoną
13 lut 19:15
Przemek: Tak i to pewnie potrójna, ale mi chodzi jak to robić
13 lut 19:15
Eve: daj przykład
13 lut 19:22
13 lut 19:23
Trivial:
Eve, podlinkowane wzory to szczególne przypadki całki potrójnej.
13 lut 19:28
wmboczek: V=∫∫f(x,y)dxdy
f(x,y) opisuje wysokość bryły
granice całkowania określają podstawę
dla prospopadłościanu 4(od 1 do 5)x5x10
V=∫15∫−23 10dxdxy
13 lut 19:30
Przemek: Dziękuję wszystkim.
wmboczek, ale dla przykładowej kuli to chyba nie zadziała (chyba, że się mylę?)
13 lut 19:39
Eve: jakie szczegółowe pytanie, taka odpowiedź
13 lut 19:43
Trivial:
Dla kuli jest prościej:
V = ∭
V dV = ∭
G r
2cosθ drdφdθ
| | ⎧ | 0 ≤ r ≤ R | |
| Gdzie G: | ⎨ | 0 ≤ φ ≤ 2π |
|
| | ⎩ | −π/2 ≤ θ ≤ π/2 | |
13 lut 19:45
Trivial: A liczenie objętości prostopadłościanu z całki to jakaś parodia.
13 lut 19:53
Przemek: Dzięki

A ogólnie jak powinienem postępować jak mam jakąś bryłę (dowolną)?
Proszę o takie wytłumaczenie typu, co się z czego bierze
13 lut 19:53
Przemek: No może i parodia, ale chodzi mi o to, żeby to ogarnąć od najprostszego przypadku
13 lut 19:55
Trivial:
Trzeba po prostu policzyć całkę ∭V dV. Bryłę V można narysować i zastanowić się jakich
współrzędnych użyć i jakie będą granice.
13 lut 19:58
Przemek: Hmm... no dobra, dzięki. Jeszcze będę sobie próbował coś potem

Macie może jeszcze do polecenia jakieś źródła online?
13 lut 20:07
Przemek: Trochę popróbowałem, dziękuję Wam za pomoc
13 lut 20:50