znajdz miejsca zerowe
Anna: znajdź miejsca zerowe funkcji f(x)=x2−x−2√x2−16
13 lut 17:43
PW: Ułamek przyjmuje wartość 0 wtedy i tylo wtedy, gdy licznik jest zerem. Rozwiązać równanie
(licznik) = 0
pamiętając o dziedzinie funkcji.
13 lut 17:53
Anna: Dziękuję,nie pamiętałam( a w podręczniku syna nie ma

jak się liczy miejsca zerowe gdy
funkcja jest w postaci ułamka.O dziedzinie pamiętam.
Otrzymałam D : (−
∞,−4)∪(4,
∞)
x
1 = −1
x
2 = 2 zaden nie należy do dziedziny − jakie to ma znaczenie? czy to należy każdorazowo
brać pod uwagę i w jaki sposób?
13 lut 18:01
PW: Jeżeli w liczniku jest
x2 − x − 2
(nie widzę dobrze), to trzeba rozwiązać równanie
x2 − x − 2 = 0 , x∊D
czyli
(x−2)(x+1) = 0 , x∊D.
Oba rozwiązania x1= −1 oraz x2 = 2 należą do dziedziny D, więc są miejscami zerowymi funkcji
f.
13 lut 18:13
Anna: Przecież D: ( −∞,−4)∪(4,∞)...( mianownik musi być >0)
13 lut 18:20
PW: Jasne, coś mnie zaćmiło (chyba rozwiązywałem w pamięci nierówność −x2+16 ≥ 0 zamiast spojrzeć
co napisałaś). Masz rację, funkcja f nie ma miejsc zerowych.
13 lut 18:24
Anna: czyli gdyby któryś z tych x należał do dziedziny byłby miejscem zerowym? Dziękuję
13 lut 18:31