wyrazenia wymierne
sebek: | | (x3−x2−x+1)(x−2) | |
Wyrazenie |
| sprowadz do najprostszej postaci, a |
| | (x2−3x+2)(x2+3x+2) | |
nastepnie oblicz wartosc tego wyrazenia dla x =
√3−1. Wynik oblicz zapisz w psotaci a
| | x−1 | |
+b√c, gdzie a, b, c, sa liczbami wymiernymi. Ma wyjsc |
| |
| | x+2 | |
| (x3−x2−x+1)(x−2) | |
| |
| (x2−3x+2)(x2+3x+2) | |
| | x2(x−1)−(x+1)(x−2) | |
= |
| |
| | (x−1)(x−2)(x+2)(x+1) | |
| | (x2−1)(x−1)(x−2) | |
= |
| dobrze? Nie wiem co dalej : [ |
| | (x−1)(x−2)(x+2) | |
13 lut 17:25
PW: W drugim wierszu licznik powinien być
(x
2(x−1) − (x
−1))(x−2),
ale to chyba błąd pisarski, dalej wyłączamy (x−1):
(x−1)(x
2−1)(x−2) = (x−1)
2(x+1)(x−2).
Po skróceniu z mianownikiem (który jest rozłożony dobrze) otrzymamy
13 lut 17:51
Anna: Teraz za x do licznika i do mianownika wstaw √3−1. pamiętaj o usunięciu niewymierności z
mianownika, tu ; z wzorów skróconego mnożenia ( a−b)(a+b)
13 lut 18:05
sebek: k, już widzę swój błąd, tylko nie rozumiem, skąd się bierze x+1 w miejsce x−1?
13 lut 18:16
PW: x2(x−1) − (x−1) = (x−1)(x2−1) = (x−1)(x−1) (x+1)
13 lut 18:21